VDGA Office | Commercial Design
In this award-winning project, we, the VDGA architects, adaptively reused an existing apartment for designing an office for ourselves. The best part of the project was being free from the shackles of a 'brief' from the client, which gave us immense freedom for design explorations. Inspired from the tropical modernism of Geoffrey Bawa's architecture, our idea was to create an earthy yet not rustic aesthetic that is grounded in the heritage, through the use of water bodies, greenery, and pergolas.
Category
:
Interior Design | Professional Project

Scope
:
6 months

Firm
:
VDGA Studio, Pune, India

Team
:
Deepak Guggari and Me

My Role
:
Design exploration, Drawings, Site visits and presentations, Contractor meetings

Awards
:
A+D Innovative Interior Design Award
IIID Award for Innovative Use of Traditional Art & Craft



Design Concept

We wanted a space where all the employees can work as a family. An open floor plan was thus conceptualized where ideas are not confined within cubicles or walled premises. This was a major challenge and required significant structural changes given that the space was architecturally an apartment.



Unique Features

The space offers a relaxed environment and provides inspiration for working. Despite the small scale, it includes natural surrounding with a garden space, a library, and even a reserved space for a quick, creativity-boosting nap.